Ondanks risico's meer gebruik van smartphones in het verkeer

Steeds meer verkeersdeelnemers gebruiken hun smartphone wel eens als ze onderweg zijn. Terwijl het vermoeden bestaat dat er een verband is tussen het aantal verkeersdoden en het gebruik van mobieltjes in het verkeer.

Een man is in een auto aan het rijden en grbuikt tijdens het rijden zijn mobiele telefoon
Nieuws
Datum: 23-04-2024

Volgens onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gebruiken inmiddels drie op de vier automobilisten en twee op de drie fietsers hun telefoon wel eens – of regelmatig – tijdens het rijden. In 2017 lagen die percentages ruim 10% lager. Nog zorgelijker: het aantal mensen dat dit geen probleem vindt, is in drie jaar tijd verdubbeld van 20% naar 40%.

Appen en gamen

Ongeveer een kwart van de ondervraagden zegt wel eens een foto of video te maken tijdens het rijden. Fietsers stellen vaak hun navigatie in terwijl ze al onderweg zijn en appen regelmatig met vrienden en familie. Ook geeft één op de acht fietser toe wel eens te gamen terwijl hij of zij onderweg is.

Vergaderen

Automobilisten die hun smartphone onderweg gebruiken, doen dat regelmatig om te vergaderen. Niet alleen telefonisch, ook steeds vaker in videogesprekken. Levensgevaarlijk, omdat dit de aandacht afleid van deelname aan het verkeer, vinden de onderzoekers.

Slimme camera's

De voorlichtingscampagnes die in de afgelopen jaren zijn gevoerd, blijken geen effect te hebben. De hoop is nu gevestigd op slimme verkeerscamera's die kunnen zien of verkeersdeelnemers hun telefoon vasthouden. De boete daarvoor – € 420 in 2024 – zou het gebruik wel kunnen ontmoedigen, is de hoop.

Grote gevolgen

Los van de risico's in het verkeer zitten er ook financiële risico's aan het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens verkeersdeelname. Dat is namelijk wettelijk verboden. Mocht de gebruiker een ongeluk veroorzaken, dan kan dat als gevolg hebben dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet uitkeert omdat de verzekerde in overtreding was.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u meer weten over situaties waarin verzekeraars kunnen besluiten om schade niet te vergoeden? Neem dan even contact met ons op. Als experts op het gebied van verzekeringen geven we daar graag antwoord op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden