Autorijden met een medische aandoening

Je hebt helaas je enkel verzwikt op de laatste twee treden van de trap en zit nu in het gips. Gelukkig is het je linkerenkel en rijd je een automaat, zodat je de kinderen nog steeds naar school kunt brengen. Maar hoe zit het met autorijden met een medische aandoening? Wanneer mag je rijden en wanneer niet?

blond meisje rijd auto en kijkt in haar rechter spiegel
Nieuws
Datum: 12-06-2024

Dit soort vragen krijgen wij regelmatig. Een verzekerde heeft een voet of arm in het gips of is net geopereerd en wil weten of ze mag autorijden. De dokter verwijst naar de verzekeraar, en de verzekeraar verwijst naar de dokter, wat voor veel verwarring zorgt.

Wanneer mag je wel rijden en wanneer niet?
Dit is een lastige vraag. Het antwoord is duidelijk als je medisch advies krijgt waarin staat dat je niet mag autorijden, of als je medicijnen gebruikt waarbij duidelijk wordt aangegeven dat je niet mag rijden. In andere gevallen blijft het een grijs gebied.

Het CBR
Het CBR is de enige instantie die kan bepalen of je in staat bent om auto te rijden. Dit gebeurt via een keuring waarvoor je een gezondheidsverklaring moet invullen. De beoordeling van deze verklaring kan vier weken duren. Daarna krijg je formulieren toegestuurd die samen met een arts of specialist moeten worden ingevuld. Het hele proces kan zeker vier maanden duren, tegen die tijd is je enkel waarschijnlijk al genezen. Deze keuringen zijn meer bedoeld voor mensen met chronische ziekten die vrezen dat ze niet meer kunnen rijden.

Wat nu?
Omdat de procedure bij het CBR lang duurt, wil je misschien ondertussen weer de weg op. Maar wat zeggen de verzekeringsvoorwaarden hierover? Verzekeraars beroepen zich in hun voorwaarden op bepalingen en uitsluitingen. Je moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en je bent niet verzekerd als je rijdt onder invloed van alcohol of drugs, bij opzettelijk veroorzaakte schade, of bij roekeloos rijden. Maar wat is roekeloos rijden?

Wet- en regelgeving
Volgens hoofdstuk II van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het "verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd". Het gaat hier niet specifiek over medische aandoeningen.

In hoofdstuk IV van de WVW staan voorwaarden benoemd waaraan je moet voldoen om je rijbewijs te halen. Artikel 124 beschrijft dat je rijbewijs niet geldig is als je lichamelijk of geestelijk niet in staat bent om te rijden, maar het wordt niet specifiek uitgelegd wanneer dit het geval is.

Conclusie
Als een medisch specialist of medicijnvoorschrift niet expliciet aangeeft dat je niet mag rijden, blijft het vaak onduidelijk. Het is belangrijk om jezelf af te vragen of rijden met een been in het gips roekeloos is. Bij een ongeval zal de verzekeraar onderzoeken of je aandoening van invloed was op de schade. Als dat zo is, kan de verzekeraar besluiten je schade niet of slechts gedeeltelijk uit te keren.

Tip!
Wil je weten met welke medicijnen je wel en niet mag rijden? Soms staat er een gele tekst op het doosje van de medicijnen met de tekst: Dit geneesmiddl kan het reactievermogen beïnvloeden. Vraag bij twijfel uw (huis)arts of apotheek om advies.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Openingstijden